Antioksidanti varujejo našo kožo, preprečujejo poškodbe, jih odpravljajo in pomagajo upočasniti staranje kože.

Antioksidante imenujemo tudi “lovci prostih radikalov”. Prosti radikali so odpadne snovi, ki jih celice proizvajajo pri predelavi hrane in ko so izpostavljene okolijskim dejavnikom, kot so UV žarki, onesnaženje, cigaretni dim in druge kemikalije.

Kadar prosti radikali niso ustrezno nevtralizirani, povzročijo poškodbe celic. To stanje imenujemo oksidativni stres. Ker antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale v našem telesu, torej odpravljajo oksidativni stres, vplivajo na naše dobro zdravje.

Zelo pomembni pa so tudi pri zaščiti kože. Koža je naš največji organ in je izpostavljena mnogo škodljivim dejavnikom. Pri vsakodnevni uporabi antioksidanti lahko pomagajo zmanjšati in preprečiti vidne znake staranja, zmanjšati sončne pege in pomiriti vnetje kože. Nekateri antioksidanti povečujejo zadrževanje vlage in zato koži zagotavljajo primerno vlažnost in ji pomagajo povrniti sijaj.

Antioksidanti pomagajo odpraviti znake staranja tudi zato, ker oksidativni stres razgrajuje kolagen, zmanjšuje naravne procese obnove kože, sproža vnetje, kar lahko sčasoma povzroči drobne gubice, poškodbe in staranje kože. Antioksidanti tako lahko te vidne znake preprečijo, odpravijo in tako koži zagotavljajo mladostni videz.

Antioksidanti lahko preprečijo tudi poškodbe kože zaradi sonca in sicer z zmanjševanjem vnetja, preprečevanjem sončnih opeklin, nudenjem močne zaščito pred UV poškodbami ter ti. »fotostaranjem«.

Poleg vsega tega antioksidanti pomagajo koži tudi pri obnavljanju – z zmanjševanjem vnetja dajejo koži čas in prostor, da se odzove, kar ima za posledico odpravo vidnih poškodb.

Nekateri antioksidanti spodbujajo tudi sintezo kolagena, kar prispeva k bolj mladostni koži.

Nenazadnje antioksidanti lahko pomagajo osvetliti ton kože. Prosti radikali in poškodbe sonca lahko povzročijo tudi spremembe v proizvodnji melanina, kar vodi v temne lise in neenakomeren ten kože. Nekateri antioksidanti delujejo tudi tako, da zavirajo encim, ki spodbuja proizvodnjo melanina (tirozinaza).

Skratka, antioksidanti varujejo našo kožo, preprečujejo poškodbe, jih odpravljajo in pomagajo upočasniti staranje kože.